Digitaal fotograferen, eerlijk of niet

c286759a7ce3c1ec142e7b9c3c45bc12Fotograferen ging er veertig  jaar geleden heel anders aan toe Toen moest je nog een rolletje kopen en je foto’s in een winkel laten afdrukken. Sommige mensen hadden een eigen donkere kamer of hadden een donkere kamer bij de ‘fotografieclub’.

Dat is nu wel anders. Vrijwel iedereen heeft een digitale camera en een smartphone, waarmee de beste kwaliteit foto’s gemaakt kan worden. Maar in hoeverre zijn alle digitale foto’s nu “echt”, alle foto’s in kranten en magazines worden bewerkt. Ook nieuwsfoto’s worden bewerkt. Kan je hierdoor alles nog wel geloven?

Binnen de journalistiek zijn daar grote dicussies over, sommige oudere fotografen geloven er helemaal niet meer in. Terwijl de jongeren natuurlijk digitale fotografie geweldig vinden, de snelheid in het maken en plaatsen van foto’s is natuurlijk ook indrukwekkend.

In het boek van Joris Luyendijk wordt er ook over fotografie het een en ander verteld en stelt hij eigenlijk de hele journalistiek (en eventuele partijdigheid) aan de kaak, met beeld kan je veel vertellen. Ook onwaarheden!

Wat vinden jullie? Hebben jullie wel eens foto’s gezien waar je aan twijfelde? Of weet je zeker dat ze niet de gehele waarheid vertellen?!

(Visited 163 times, 1 visits today)