World Press Photo 2015

Ook in 2015 vond de World Press Photo uitreiking weer plaats, en het was alweer de 58ste keer. De jury heeft een selectie gemaakt uit bijna 100.000 ingezonden foto’s. Wat ik leuk vind is dat er altijd vele winnaars zijn bij de World Press Photo uitreiking, omdat er zo veel categorieën zijn; er worden prijzen uitgeloofd in de categorieën ‘hedendaags’, ‘dagelijks leven’, ‘algemeen nieuws’, ‘lange termijn projecten’, ‘natuur’, ‘portretten’, ‘sport’ en ‘spot nieuws’.  En per categorie heb je dan ook nog prijzen voor enkele foto’s en voor fotoseries. 16 eerste prijzen dus, naast de algemene winnaar. Ook worden niet alleen de eerste prijswinnaars, maar ook tweede, derde enz. genoemd en getoond. Ieder jaar weer een rijke bron aan mooie foto’s en goede fotografen dus!

Ik ben meestal niet echt gek op expliciete en shockerende foto’s, maar bij de World Press Photos kun je daar vaak niet omheen. Mijn favoriet uit de categorie Algemeen Nieuws is een foto van een keukentafel in Donetsk in de Oekraïne, toevallig ook de eerste prijs winnaar. Sergei Inlitsky geeft een helder en toch ingetogen beeld van oorlog: de plotselinge inbreuk van geweld in een vreedzaam huishouden. Een keukentafel met perziken en vitrage, bedolven onder gruis, scherven en bloed.

World Press Photo 2015

World Press Photo 2015

Een andere beeld wat ik heel mooi vond is dat van een Chinese fabrieksarbeider in een straal zonlicht: Christmas Factory van Ronghui Chen. Hij won met deze foto de tweede prijs in de categorie Hedendaags. In China wordt kerstmis nauwelijks gevierd, maar de kerstversiering voor het Westen wordt er wel geproduceerd, onder niet al te humane omstandigheden.

World Press Photo 2015

World Press Photo 2015

Veel van de winnende foto’s in de categorie ‘natuur’ gingen over hoe de mens omgaat met de natuur, en dat is niet altijd even vriendelijk. Zie bijvoorbeeld deze foto’s van een kaaimannen boerderij in Colombia:

World Press Photo 2015

World Press Photo 2015

World Press Photo 2015

World Press Photo 2015

(Visited 256 times, 1 visits today)